Úgy tűnik, hogy ismét fordulatot vesz az víziközmű cégek integrációja

Úgy tűnik, hogy ismét fordulatot vesz az víziközmű cégek integrációja

 

Az állami integráció előtt álló víziközmű cégeknek lehet fontos, hogy az „energetikai és közlekedési tárgyú veszélyhelyzeti kormányrendeletek hatályon kívül helyezéséről szóló 316/2023. (VII. 17.) Korm. rendelet” 2023.  július 28-ai hatállyal hatályon kívül helyezte az „önkormányzati tulajdonú víziközmű-szolgáltató társaságok működésének biztosításával kapcsolatban a veszélyhelyzet időszakában alkalmazandó szabályokról 475/2022. (XI. 24.) Korm. rendeletet.” (továbbiakban a Rendelet)

2022. november 29-én itt közzétett cikkemben (https://www.linkedin.com/pulse/fontos-rendelet-jelent-meg-v%C3%ADzik%C3%B6zm%C5%B1vek-%C3%A1llami-kapcs%C3%A1n-iv%C3%A1n-dr-szab%C3%B3) részletesen foglalkoztam ennek a Kormányrendeletnek a fontosságáról, ezért most csak az alábbiakat emelem ki: Az integráció végrehajtása szempontjából a Rendeletnek az volt a jelentősége, hogy az állami integráció végrehajtását jogszabályban megfogalmazott kötelezettségként jelölte meg.

Ennek megfelelően kivételt teremtett az állami vagyonnal való gazdálkodásról szóló 54/2007. (X. 4.) Korm. rendelet 2.§ (1a) szerint, amely előírja hogy:

„(1a) * Az (1) bekezdésben meghatározott hozzájárulást nem kell beszerezni, ha

a) * az államot megillető elővásárlási jog vagy vételi jog gyakorlásának, illetve a tulajdonszerzést eredményező jogügylet megkötésének jogosultját vagy kötelezettjét jogszabály állapítja meg,

b) a tulajdonjog megszerzésére törvényben előírt kötelezettség áll fenn,”

Mostantól az eddigi önkormányzati tulajdonban álló víziközmű szolgáltató cégek tulajdoni hányadának megszerzéséhez a Magyar Államot képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV Zrt.) előzetes hozzájárulását kell kérni, amely nyilvánvalóan egy megelőző vagyonértékelést, és auditot fog feltételezni.

Ez minden emberi számítás szerint az eddigi gyorsan lezajló integrációs folyamatok lelassulását eredményezheti majd.

Nem tudni, hogy a Kormány lépése mögött mi áll pontosan: Lehetséges, hogy az eddig a 2022-ben az integrációba bejelentkezett önkormányzati cégek többsége állami tulajdonba került, így ez egy tervezett lelassulás, de az sem zárható ki hogy az integrációs folyamatot az ősz folyamán majd egy átfogóbb jogszabály módosítás rendezi majd.

kelt: Budapest 2023. 07. 23.

 

Dr. Szabó Iván

ügyvéd


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ki terhelnek az új vízdíjak?

A víziközmű szolgáltatás helyzete 2022-ben

kidolgozott tételsor nukleáris szakjogászoknak